ERT.GR: Οι Orphans 1618 φιλοτεχνούν μοναδικές τσάντες και πορτοφόλια από ξύλο

ERT.GR: Οι Orphans 1618 φιλοτεχνούν μοναδικές τσάντες και πορτοφόλια από ξύλο

Οι Orphans’1618 φιλοτεχνούν μοναδικές τσάντες και πορτοφόλια από ξύλο

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρία Χαδουλού είναι αδέρφια και το τελευταίο διάστημα και συνεργάτες, σε μια νεοσύστατη επιχείρηση που εν μέσω κρίσης τολμά και πρωτοπορεί.

Η Orphans 1618 έχει βγάλει ήδη την πρώτη της collection και σύντομα βγαίνει και η δεύτερη που θα είναι η καλοκαιρινή. Γυναικείες τσάντες και πορτοφόλια, ανδρικά πορτοφόλια και τσάντα τύπου mailbox, όλα φτιαγμένα με ξύλο, ύφασμα και δέρμα και κυρίως με άπειρο μεράκι.

Και όλα αυτά δουλεμένα στο χέρι. Ο Κωνσταντίνος Χαδουλός δουλεύει το ξύλο και η Μαρία το ύφασμα και το δέρμα. Τα συνδυάζουν με τρόπο μοναδικό και παράγουν κομμάτια χειροποίητα, μια ιδέα εντελώς φρέσκια για τα ελληνικά δεδομένα.

Τους φιλοξενήσαμε στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας και μας μίλησαν για το εγχείρημά τους. « Η ιδέα προέκυψε όταν τυχαία συνεργαστήκαμε μεταξύ μας για να φτιάξουμε ένα logo. Σιγά σιγά συνδυάσαμε τις δεξιότητές μας και προέκυψε η Orphans 1618» μας λέει η Μαρία που σπούδασε Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο πανεπιστημιακό τμήμα στη Σύρο.

« Εγώ σπούδασα γεωπονία, ωστόσο πάντα καταπιανόμουν με ξύλινες κατασκευές. Το ξύλο είναι ένα απίστευτο φυσικό υλικό που σου δίνει τεράστιες δυνατότητες» λέει ο Κωνσταντίνος ο οποίος μας εξηγεί πως για να κατασκευαστεί μια τσάντα ή ένα πορτοφόλι από ξύλο απαιτούνται και πολλές ώρες εργασίας και τεχνολογικά υψηλού επιπέδου εξοπλισμός.

Ήδη τα δυο αδέρφια έχουν πουλήσει 70 κομμάτια, όχι μόνο σε γνωστούς τους αλλά και σε πελάτες που τους βρήκαν από το Instagram στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ( Αγγλία και Αυστραλία).
Τα προϊόντα τους είναι «τοποθετημένα» στο βραβευμένο για το σχεδιασμό του φαρμακείο Placebo στη Γλυφάδα, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο και το e-shop της επιχείρησης.Στα σκαριά βρίσκεται και μια συνεργασία για τοποθέτηση των προϊόντων Orphans 1618 σε δίκτυο καταστημάτων στη Σλοβενία τα οποία πωλούνται αποκλειστικά ξύλινα είδη, από μανικετόκουμπα μέχρι ποδήλατα!

Η ιδιαιτερότητα δεν έγκειται μόνο στα υλικά. «Η κάθε τσάντα που παράγουμε είναι μοναδική διότι φέρει πιστοποιητικό μοναδικότητας μέσω μιας συμβολοσειράς που δημιουργούμε για κάθε προϊόν και αναφέρεται σε συγκεκριμένο προϊόν και στον ιδιοκτήτη που το απέκτησε. Ο ιδιοκτήτης ξέρει ότι το προϊόν του το έχει εκείνος και το πολύ ακόμη 300. Επίσης, δίνουμε στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να μας επιστρέφει την τσάντα κάθε 18 μήνες για να κάνουμε προληπτική συντήρηση του ξύλου κάτι το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο προϊόν του.» λέει ο Κωνσταντίνος.

Όσο για την έμπνευση τα δυο αδέρφια μας λένε ότι δανείζονται επιρροές από κινήματα και καλλιτέχνες που πρεσβεύουν την αρμονία και τα βασικά σχήματα, τη λειτουργικότητα της φόρμας όπως Bauhaus, International style, constructivism, futurism με βασικούς εκπρόσωπους εξ αυτών τους Kandinsky, Le Corbusier κ.ά

Το ξύλο, μας εξηγούν, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάθε κομμάτι είναι διαφορετικό μόνο και μόνο καθώς τα φυσικά «νερά» και οι αποχρώσεις είναι διαφορετικά σε κάθε κομμάτι ξύλου. Χρησιμοποιούν διάφορα είδη ξύλου, όπως το ζεμπράνο που κάνει νερά στο σχήμα της ρίγας που έχουν οι ζέβρες, το τουλίπα, ρίζες και πολλά ακόμη. Στη νέα συλλογή θα υπάρχουν κομμάτια από καρυδιά Αμαζονίου που «βγάζει» υπέροχες ροζ αποχρώσεις.

«Βασική φιλοσοφία μας είναι ο ανθρωποκεντρισμός. Θέλουμε με τους πελάτες μας να διατηρούμε προσωπική σχέση. Να μας επιλέγουν επειδή εκτιμούν τα υλικά και κυρίως το χειροποίητο που έχει αξία διαχρονική. Πάνω σε αυτό χτίζουμε το brand της εταιρίας.» λέει η Μαρία Χαδουλού.

Γιατί Orphans 1618; « Το πρώτο κομμάτι του brand name μας {orphans”} είναι μια από τις “ιδιότητες” μας. Το 2006 χάσαμε τον πατέρα μας και θελήσαμε να αντιστρέψουμε την όποια αρνητικότητα φέρει η ταμπέλα «ορφανά» Από την άλλη το 1618 είναι ουσιαστικά ο χρυσός κανόνας , ο αριθμός της αρμονίας , ο αριθμός που υπάρχει παντού και κρίνει αν κάτι είναι όμορφο κι αρμονικό. Η χρυσή τομή. «Αποκαλύπτουμε» με τον τρόπο αυτό στοιχεία του χαρακτήρα μας αλλά και της αντίληψής μας περί δημιουργίας, ισορροπίας και σχεδιασμού.»

Την συλλογή μπορεί κάποιος να τη βρει στην ιστοσελίδα www.orphans1618.com, ενώ μπορεί να ενημερώνεται για κάθε τι νέο στις σελίδες της εταιρίας στο Facebook και το Instagram .